slijm ophoesten bij kinderen komt heel vaak voor.
Ook is slijm ophoesten bij kinderen een manier voor het lichaam om zichzelf te reinigen. Slijm ophoesten bij kinderen is dus over het algemeen niet erg. Je moet echter wel goed opletten wat voor soort hoest je kindje heeft. Alhoewel slijm ophoesten bij kinderen vaak niets te betekenen heeft, kan hoesten bij kinderen ook een ernstige aandoening zijn die wel degelijk vraagt om verzorging.
Verschillende typen hoesten bij kinderen, waaronder slijm ophoesten.
Kortweg kun je hoesten bij kinderen indelen in 2 soorten hoesten. Je hebt een procuctieve hoest of je hebt een niet-productieve hoest. Je kunt deze twee typen hoesten bij kinderen makkelijk herkennen. Productief hoesten bij kinderen gaat altijd gepaard met slijm ophoesten. Een niet-productieve hoest gaat niet gepaard met slijm ophoesten.
Laat je niet in de war brengen door de aanduiding productief of niet-productief. Een niet productieve hoest kan net zo slecht zijn als een productieve hoest. Ik zal hieronder deze twee typen hoesten bij kinderen nader uiteen zetten voor je.
Productieve hoest.
Bij een productieve hoest moet je kindje vaak slijm ophoesten. Dit slijm kan diverse kleuren hebben. Een lichtere kleur duidt vaak op een lichte, of beginnende ontsteking van de luchtwegen. Als het slijm, wat bij het slijmophoesten meekomt groen is, dan kun je er van uitgaan dat de ontsteking erger is. Ga in dit geval naar je huisarts en meldt dat je kindje last heeft van slijm ophoesten.
Productief hoesten bij kinderen moet altijd gestimuleerd worden. Hiermee wordt het slijm namelijk afgevoerd uit de luchtwegen. Je laat je kindje dus echt slijm ophoesten. Geef je kindje dus nooit hoestremmende middelen als je je kindje laat slijm ophoesten. Zolang het een productieve hoest is, is slijm ophoesten bij kinderen juist goed. Jonge kindjes kunnen het slijm best inslikken. Als je kind wat ouder is, kan je kind het slijm uitspugen.
Niet productief hoesten bij kinderen.
Als je kindje last heeft van een niet-productieve hoest, heeft je kindje geen last van slijm ophoesten. Dit type hoesten bij kinderen kan een kriebelhoest zijn, maar het kan ook zeker iets ernstigs zijn. Een niet-productieve hoest kan namelijk ook veroorzaakt worden door een infectie van de neus en de keel.
Dit type hoest verergert vaak als je kindje in een warme-droge omgeving is. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een warm slaapkamertje. Een warme slaapkamer verergert hoesten bij kinderen vaak aanzienlijk. Dit type slijm ophoesten bij kinderen kan ook een voorloper zijn op een ontsteking van de lagere luchtwegen. Je kunt hierbij denken aan een bronchtis. Dit is een ontsteking aan de kleine vertakkingen van de luchtwegen van je kindje.
Slijm ophoesten bij kinderen zelf behandelen.
Slijm ophoesten bij kinderen kan behoorlijk vervelend zijn Soms gebeurt het dat je kindje zoveel moet slijm ophoesten dat het niet goed slaapt. Voor jou en je overige gezinsleden is het natuurlijk ook niet leuk, want jullie leveren ook slaap in. Het slijm ophoesten bij kinderen is dan echt supervervelend.
Je kunt de meeste vormen van slijm ophoesten bij kinderen makkelijk zelf behandelen. Hieronder zal ik je wat tips geven die vaak helpen bij het hoesten bij kinderen. Gebruik in ieder geval wel je gezond verstand en je instinct als ouder. Heb je het gevoel dat het niet goed gaat met je kindje, ga dan naar de huisarts.
Wat je kunt doen tot 6 maanden:
Aan het hoesten bij kinderen tot 6 maanden is er weinig dat je voor je kindje kan doen. Geef zeker geen hoestsiroop of andere medicijnen. Alleen als de huisarts deze heeft voorgeschreven. Jonge kinderen kunnen nog niet tegen dit soort middelen en ze zouden er alleen maar zieker van kunnen worden.
Toch zijn er wel een paar dingen die je kunt doen bij hoesten bij kinderen.
Een rauwe ui.
Je kunt een rauwe ui kleinsnijden en dit op een schoteltje in de slaapkamer van je kindje leggen. Dit is een middeltje uit grootmoeders tijd, maar het werkte bij mijn kindje altijd heel goed. Door de stoffen die in de ui zitten, komt het slijm los en kan je kindje dit makkelijker opgeven. Het slijm ophoesten bij kinderen wordt dan aanzienlijk vergemakkelijkt.
Het hoofdeinde van het bedje verhogen.
Als je kindje op zijn / haar ruggetje ligt, komen de longen wat omhoog. Dit kan het ademhalen wat bemoeilijken. Je kunt dit tegengaan door het hoofdeinde wat omhoog te brengen. Dit doe je bijvoorbeeld door iets onder de poten van het bed te leggen aan het hoofdeinde. Een paar centimeter is al voldoende. Je hoeft dus geen Stephen King boeken onder de poten te leggen.
Luchtbevochtiging.
Het ziet er misschien een beetje raar uit, maar toen ons kindje last had van slijm ophoesten, hebben wij een wasrekje met natte kleding op het slaapkamertje neergezet. De waterdamp die van het wasgoed afkwam, verlichtte het slijm ophoesten een beetje. Uiteindelijk kon ons kindje het slijm ophoesten.
Een andere mogelijkheid is de douche aan te zetten met uitsluitend heet water. Doe de deur dicht en laat de douche een minuut of 5 lopen. De douchecabine zal zich vullen met stoom. Hierna zet je de douche uit en ga je met je kindje in de douchecabine zitten. Een verhaaltje of een liedje kan je kindje hierbij wat meer ontspannen maken.
Na een kwartiertje gezeten te hebben, zal je kindje zich een heel stuk beter voelen. De warme damp verlicht namelijk de hoest van je kindje. Lekker het bedje in en heerlijk slapen. Misschien verstandig voor jou om ook even een tukje te doen.
Zoutspray.
Een middel wat zeker helpt is zoutspray. Je kunt dit eenvoudig maken door een mespuntje zout in een halve beker afgekookt water op te lossen. Met een kleine verstuiver kun je dit dan in de neus van je kindje verstuiven. De apotheek heeft ook speciaal voor jonge kinderen neusspray te koop. het zout zorgt ervoor dat het slijm ophoesten makkelijker gaat.
Je mag dit niet vaker dan vier keer per dag doen. Je loopt grote kans dat je kindje de neusspray de eerste keren niet zo kan waarderen. Je kindje kan er zelfs van gaan huilen. Kalmeer je kindje dan gerust. Zout helpt slijm op te lossen en dat maakt het slijm ophoesten weer gemakkelijker.
Wat je kunt doen na 6 maanden.
Als je kindje eenmaal een half jaar oud is, heb je wat meer mogelijkheden als het gaat om medicatie. Je moet je hierbij echter wel altijd goed laten voorlichten door de apotheek. De apotheker weet precies wat jouw kindje wel en wat jouw kindje (nog) niet mag hebben.
Siropen.
Kijk uit met hoestsiropen. Koop uitsluitend hoestsiroop welke geschikt is voor kinderen. Dit zijn vaak milde hoestsiropen. Hoestsiroop voor volwassenen is niet geschikt voor kinderen. Gebruik in ieder geval geen hoestsiroop bij een niut-productieve hoest.
Wij hebben zelf heel goede resultaten gekregen met thijmsiroop. Thijmsiroop werkt meestal snel en het slijm ophoesten gaat dan een stuk makkelijker. Je mag van thijmsiroop meestal maximaal 32 ml per dag geven, verdeeld over 4 keer. Als je hoestsiroop met thijm koopt, let dan in elk geval op het suikergehalte. Dit moet niet te hoog zijn, anders krijgt je kindje veel te veel suikers binnen.
Homeopatische middelen.
Er zijn diverse homeopatische hoestmiddelen voor kinderen in de handel die het slijm ophoesten kunnen vergemakkelijken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Tussikind suikervrije siroop. Let hierbij wel op dat je niet de Tussistin koopt, want die is niet geschikt voor jouw kindje. Goed opletten dus dat er staat van 0-6 jaar. Er zijn ook Tussikind tabletjes verkrijgbaar.
Algemene middelen.
– Zorg dat je kindje voldoende drinkt. Voornamelijk warme dranken hebben een gunstig effect. Warme dranken zorgen er namelijk voor dat het slijm dunner wordt, waardoor het slijm ophoesten makkelijker gaat.
– Als er gerookt wordt, zorg er dan voor dat je kindje op geen enkele wijze in aanraking komt met tabaksrook. Het is zelfs beter te stoppen met roken. Dit heeft niet alleen een gunstig effect op je kindje, maar ook op jezelf.
– Ga een stukje rijden in de auto met je kindje. Doe hierbij een raam op een kier en zet de airco of de verwarming uit. Autorijden werkt ontspannend.
– Maak de slaapkamer van je kindje niet te warm. Het is beter om een extra dekentje op je kindje te leggen dan je kindje in een warme kamer te laten zijn.
– Laat je kindje stomen. Stomen geeft verlichting voor je kindje. Door de stoom kan je kindje makkelijker slijm ophoesten.
Tot slot
Vertrouw je het niet, kan je kindje geen slijm ophoesteb, heeft je kindje meer dan 38 graden koorts, geeft je kindje over, loopt je kindje blauw aan, hoest je kindje bloed.. Ga dan direct naar een dokter. Je kunt beter 10 keer teveel naar een arts gaan dan 1 keer te weinig.
Slijm ophoesten bij kinderen is vervelend, maar als je je gezond verstand laat werken en je houdt het hoesten bij kinderen goed in de gaten, dan is het slijm ophoesten bij kinderen zo over.